România va organiza Campionatul European de futsal pentru diabetici

România va organiza Campionatul European de futsal pentru diabetici
Publicat: 15/07/2015, 16:25
Actualizat: 04/08/2015, 03:59

„Pentru ediția DiaEuro 2015, echipa României a început preselecția în noiembrie anul trecut, efectuând un antrenament în fiecare lună. În total au avut loc nouă cantonamente în care s-au disputat 30 de meciuri de pregătire, totul pentru a se pregăti pentru această competiție și a-și apăra titlul de campioană, câștigat anul trecut în Ungaria. Au fost și cazuri de hipoglicemii, dar avem grijă de fiecare caz în parte, echipa având un doctor la dispoziție. Toți jucătorii din echipa noastră au diabet de tip 1, insulino-dependent, dar pe perioada antrenamentelor jucătorii au învățat să-și controleze glicemiile”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Cristina Maria Petruț, coordonatlor al competiției.

La ediția din acest an a DiaEuro 2015 s-au înscris reprezentantele a altor 15 state: Belgia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Italia, Kazahstan, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria și Uzbekistan.

La întâlnirea cu presa a participat și Ciprian Palade, desemnat anul trecut golgheterul și cel mai bun jucător al ediției disputate în Ungaria. „Am dovedit că se poate face sport de performanță chiar dacă ai diabet și îi încurajez pe toți să practice. Nimeni nu se aștepta ca anul trecut să câștigăm această competiție și sperăm ca și anul acesta să repetăm aceeași performanță. Eu joc fotbal și pe teren normal, la o echipă de amatori însă. M-am oprit la vârsta de 25 de ani din fotbalul de performanță, când am descoperit că am diabet. Când am aflat că am diabet și am făcut vizita medicală i-am informat pe doctori de diagnostic și au început să urle că nu îmi dau viza. Deci nu toată lumea știe că se poate practica sport cu diabet. Eu mă antrenez cam șase zile din șapte și toate aceste antrenamente au dus la o îmbunătățire semnificativă a valorilor glicemiei”, a afirmat Palade.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Cristian Serafinceanu, a evidențiat importanța sportului în optimizarea stilului de viață a pacienților cu diabet. „Primul și cel mai important obiectiv pe care îl avem în managementul acestei situații este optimizarea stilului de viață. Ceea ce înseamnă intervenție nutrițională, alimentație sănătoasă și exercițiu fizic structurat, făcut după indicațiile medicale. Marile studii medicale au demonstrat eficiența optimizării sitilului de viață, care reduce cu 56 la sută prevalența diabetului zaharat. Este foarte dificil să faci prevenție, foarte scump, dar în același timp este cel mai bun lucru pe care putem să-l facem în beneficiul pacienților. Integrarea persoanelor cu diabet zaharat în societate nu se poate face fără un mesaj foarte puternic, pe care trebuie să-l subliniem. Acest mesaj își poate găsi una dintre căile de transmitere prin intermediul sportului. Echipa de fotbal în sală a României formată din pacienți cu diabet zaharat a obținut o performanță deosebită”, a declarat Serafinceanu.

Conform unui studiu medical, o treime din populația României a fost sau va fi diagnosticată cu diabet. „Prevalența pe care am aflat-o, conform studiului Predatorr, este înspăimântătoare. Oricum ne-am așeza suntem în primele 3-4 locuri din Europa ca și prevalență a diabetului zaharat. 11, 6 la sută este foarte, foarte mult. Cum se explică aceste cifre? Deocamdată nu putem avansa decât supoziții, este vorba despre modificarea dramatică a stilului de viață a populației românești în ultimii 20-30 de ani. Este vorba și despre stresul social în creștere și poate fi vorba de alți factori cardiovasculari. În ceea ce privește pre-diabetul și aici cifrele sunt foarte mari, în jur de 18 la sută. Deci în jur de o treime din populația României are diabet sau îl va avea. Nu mai vorbim de dislipidemii care afectează aproape 80 la sută din populația României. Nu știu de ce cifrele noastre sunt mai mari decât în alte părți. Iar obezitatea, împreună cu supraponderea afectează 65 la sută din populația adultă. Nu puține sunt cazurile de obezitate de gradul III, așa numită morbidă, undeva la 3 la sută dinpopulația României. Ceea ce este foarte mult”, a mai spus Cristian Serafinceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×